Natuurlijk wilt u meer weten over de etiketten en de appellations. En wat zijn Vins de Pays eigenlijk? Hier vindt u alle informatie die u zoekt, plus tips voor het serveren en proeven van wijn.

Wist u dat de aroma’s van de wijn worden waargenomen met de neus en niet met de tong?

Appellations

De zogenaamde Appellations d’Origine worden sinds 1936 toegekend aan Franse wijnen van hoge kwaliteit die binnen een afgebakende wijnstreek worden geproduceerd. Wijnen met een appellation worden bereid volgens de strengste normen ter wereld. Deze normen bepalen de maximale opbrengst, de toegestane druivenrassen, de gehanteerde wijnbouwtechnieken en de methoden voor de wijnbereiding. Een AOC dient ook om het karakter van een wijn te beschermen en te verbeteren. Wilt u meer weten over de talrijke appellations waarmee Frankrijks unieke wijnen worden onderscheiden?

Vin de Pays

Frankrijk is ook het land van de vele Vins de Pays. De wijnen van deze jonge categorie kenmerken zich door een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. De eisen die worden gesteld aan de productie van de Vins de Pays zijn soepeler dan de eisen die gelden voor AOC-wijnen. De wijnboeren hebben meer vrijheid wat de keuze van het druivenras betreft, waardoor een groter beroep wordt gedaan op hun creativiteit. Wilt u meer weten? Met twee muisklikken vindt u de ontbrekende informatie over de belangrijkste Vins de Pays. Er gaat een nieuwe wereld van wijnen voor u open. Made in France.

Proeven

Als u eenmaal weet hoe het moet, is wijn proeven helemaal geen kunst. Het is een observatieproces waarbij naast de ogen ook de neus en de mond een rol spelen. Het gebruik van alle zintuigen leidt tot een adequate beoordeling van de algemene balans en de complexiteit van de wijn.

Allereerst observeert u met de ogen de verschillende kleurschakeringen van de wijn. Vervolgens brengt u het glas naar de neus om een indruk te krijgen van de aroma’s die spontaan vrijkomen. Daarna draait u de wijn rond in het glas zodat u ook de onderliggende aroma’s kunt ruiken. Tenslotte neemt u een slok van de wijn om eigenschappen als zuurgehalte, reliëf en structuur te beoordelen.

BRON

Reacties zijn gesloten.