Vrouwen meer dronken dan ze zelf denken

Geplaatst: 22 november 2010 in Gezondheid, Nieuws
Tags:, , , ,

Vrouwen noemen zichzelf graag ‘een beetje tipsy’ maar nooit dronken. Een mythe, zo blijkt uit onderzoek. “Vrouwen beliegen zichzelf door zich ‘tipsy’ te noemen, omdat ze dan denken dat ze minder hebben gedronken dan dat ze in werkelijkheid achterover hebben geslagen.”

Tipsy vs strontzat
Het taalgebruik van mannen en vrouwen verschilt ernstig als het gaat om te beschrijven hoe dronken iemand is. Vrouwen onderschatten meestal de invloed door ‘lichte’ woorden als ‘tipsy’ of ‘boven mijn theewater’. Mannen gebruiken eerder krachtige overdrijvingen, zoals ‘strontzat’ of ‘een stuk in de voeten (of kl*ten)’.

Wanneer vrouwen zich ‘tipsy’ noemen, hebben ze meestal vier drankjes gedronken op twee uur tijd, wat voor vrouwen overeenkomt met binge drinking.

Subjectief
Dit gegeven is problematisch: veel vragenlijsten over drankconsumptie hebben vragen als ‘hoe dronken was u?’. Maar nu blijkt dit een hoogst subjectieve vragen, waarbij de grens voor wat dronken nu precies is serieus kan verschillen.

Gematigd of zwaar?
Om te weten hoe mensen woorden gelinkt aan dronkenschap inschatten, werd hen gevraagd om de woorden te linken aan een bepaalde mate van dronkenschap.

Zo blijkt ‘dronken’ een toestand te zijn die valt tussen ‘gematigde’ en ‘zware’ beneveling. Mannen gebruiken vaker woorden die wijzen op zware intoxicatie, vrouwen verkiezen de gematigde, eerder eufemistische uitdrukkingen. Psychologisch betekent dit dat mensen de indruk krijgen dat de persoon minder zwaar gedronken heeft, terwijl dit niet zo hoeft te zijn.

Grote problemen
“Dit toont dat de werkelijke alcoholproblemen nog groter zijn dan eerst gedacht. De drankjes worden sterker, de mate van dronkenschap wordt zwakker ingeschat en de kennis van alchol gaat er op achteruit.” Het onderzoek werd gepu

Reacties zijn gesloten.